Санті Касорла: відродження генія


Санті Касорла знає момент, коли почалися його муки – вересень 2013 року, товариський матч проти Чилі. У тій грі він отримав сильний удар, а через кілька місяців «почав страждати від щоденного болю». У жовтні 2016-го Санті вирішив: досить. “Я більше не насолоджувався футболом. Мені просто не хотілося грати, і я вирішив зупинитися, знайти якесь рішення. Я не знав, що залишуся поза грою на два роки” говорить Касорла.

Його перша операція пройшла через два місяці. За нею послідували ще десять, одна з яких призвела до гангрени. Касорлі сказали, що він може бути задоволений, якщо знову зможе ходити. Були реальні побоювання, що Санті втратить ногу. Остання операція була проведена в травні, коли Касорла відновив ахілл, а лікарі перемістили шкіру з його лівої руки – з татуюванням – на праву гомілку. Шкіра зі стегна, в свою чергу, була переміщена на руку. “Я говорю, що це схоже на пазл, частини мого тіла всюди”, – зізнається Санті.

Касорла не перекладає провину на Арсенал. Він буде вічно вдячний клубу і Арсену Венгеру, який продовжив його контракт, коли той був травмований: “Арсен сказав, що ніколи не бачив такої травми. І мій лікар в Іспанії говорив, що у нього не було такого випадку. Якби бактерії були ідентифіковані з самого початку, навіть половина речей не трапилася б. Але у мене залишилося відчуття незавершеності, бо я завжди говорив: якщо мені доведеться піти, я хочу попрощатися з фанатами. Вони неймовірно до мене ставилися. “

Влітку було оголошено, що Касорла покине «Арсенал». Він планував провести міжсезоння в клубі, чекаючи пропозицій. Але варіант повернутися в Вільярреал (він грав там у 2003-2006 і 2007-2011 роках) виявився занадто привабливим. “Коли я йшов, це було “ще побачимося”, а не “прощавайте”, – пояснює Санті. – Вони дозволили мені насолоджуватися футболом. Ту доброту, яку вони показали, неможливо відплатити”.

Він все ще грає через біль і не може проводити повні матчі, але радий, що може жити життям футболіста: “Готелі, поїздки на автобусі – раніше я не цінував їх. Але багато років боровся, щоб повернути ці моменти. Я намагаюся використовувати кожну секунду , тому що не знаю, як довго це триватиме”.

Влітку Касорла завершив реабілітацію, 18 серпня дебютував за Вільярреал, а 10 жовтня забив в Москві Спартаку. У матчі з Реалом Санті став головним героєм: на 4-й хвилині відкрив рахунок тією самої ногою, а на 82-й врятував Вільярреал від поразки. На цей раз – головою. І це все при тому, що зріст Касорли – 168 см. Порівняйте зі зростом захисників мадридського клубу, щоб усвідомити всю серйозність ситуації.

Касорла став порятунком Вільярреала – забив 6 голів і зробив 11 ассистов за сезон. Допоміг команді дійти до чвертьфіналу Ліги Європи і був ключовим гравцем в центрі поля. Навіть після жахливої ​​хвороби, в 34 він повернувся на колишній рівень і навіть отримав виклик в збірну Іспанії від Луїса Енріке. Перший за чотири роки.

“Звідки у Санті таке розуміння гри? Я питав у нього, він відповів:” Я займався в Авілесі, Реал Ов’єдо і Рекреатіво. Здається, це вроджений талант. До сих пір задаюся питанням, чому Барселона так і не купила його.” Так відгукується про його гру Хаві. У цьому сезоні Касорла грає ще крутіше – у грі з  Бетісом Санті віддав гольову передачу і реалізував пенальті. Всього в 7 стартових турах Ла ліги у нього було 4 голи і 3 асисти. Зараз в активі футболіста 5 голів і 4 асисти в 14 матчах, що є просто відмінним показником. А ще, вперше в кар’єрі він забив в 3 матчах чемпіонату поспіль. Футболістові вже майже 35, але він пережив уже стільки, що ніякий вік вже точно не стоятиме на заваді для його бажання грати в футбол.